Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spotřeba piva v Česku letos klesne, vyveze se ho ale víc

Pivo
Pivo
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Loni spotřeba piva v Česku stagnovala na 143 litrech na hlavu a letos klesne. Lepší to naopak bude s exportem zlatavého moku do zahraničí. Uvedla to výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Kroky současné vlády označuje Ferencová za morové rány pro české pohostinství. "Začalo to tím, že sebrali hospodským automaty, potom přišla kontrolní hlášení, elektronická evidence tržeb a nyní zákaz kouření," uvedla. S jednotlivými kroky sama souhlasí, byly podle ní ale nařízené v příliš krátké době za sebou.

V červenci se snížil prodej piva v restauracích meziročně o devět procent. "A to fungovaly zahrádky," uvedla Ferencová. S přicházejícím podzimním obdobím podle ní bude situace horší.

Trh s pivem se podle Ferencové mění, čím dál větší váhu má prodej piva v plechovkách a piva v sudech ubývá. Letos v červenci meziročně vzrostla spotřeba piva v plechovkách o 54 procent a řada podniků dala v poslední době peníze do plniček plechu.

Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Z hlediska exportu se nejvíce piva vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo Evropskou unii pak do Ruska, Koreje a Spojených států.

Témata:  pivo restaurace pivovary

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy