reklama

Revizi směrem dolů způsobily hlavně investice soukromého sektoru, vyplývá ze zprávy, kterou dnes zveřejnila vláda. Revize původně hlášených dat je největší od roku 2010. Zpřesněný údaj je sice méně příznivý, nicméně pozitivním signálem je to, že japonská ekonomika rostla už šesté čtvrtletí za sebou.

Hlavní ekonom ING Rob Carnell dodal, že revize není až tak úplným překvapením, protože i on měl podezření, že počáteční údaje byly příliš optimistické kvůli nesprávnému sezonnímu přepočtu. Podle něj je ale tempo růstu i po revizi úctyhodné. V mezičtvrtletním srovnání byl růst zpřesněn na 0,6 procenta z původně hlášeného jednoho procenta.

Investice soukromého sektoru se ve čtvrtletí zvýšily jen o 0,5 procenta, vláda původně čekala zvýšení o 2,4 procenta. O něco menší byla i soukromá spotřeba a investice domácností. Vývoz, výdaje spotřebitelů a průmyslová výroba však zůstávají silné.

Navzdory výrazné revizi údajů, která může oslabit důvěru ve vládní hospodářskou politiku a výhled firem, analytici stále čekají, že si japonská ekonomika udrží stabilní tempo. Silná globální poptávka podporuje vývoz a napjatý trh práce zvyšuje pravděpodobnost dalšího růst mezd.