Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost může spadnout pod 4 procenty už v září, míní ekonomové

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nezaměstnanost v Česku bude v dalších měsících ještě klesat, v září by mohla klesnout pod čtyři procenta. Napětí na trhu práce tak podle ekonomů vzroste, což povede k dalšímu růstu mezd.

Nezaměstnanost v Česku v srpnu klesla na čtyři procenta z červencových 4,1 procenta. Uchazečů o práci bylo 296.826, což je nejnižší počet od června 1998. Česko si stále drží prvenství, co se týče nejnižší míry nezaměstnanosti v Evropské unii. 

"Míra nezaměstnanosti bude klesat i po prázdninách. Do listopadu lze očekávat její postupné snížení až na 3,7 procenta, poté začne z důvodu nástupu zimní sezóny opět stoupat. Již letos v září se tak míra nezaměstnanosti poprvé od října 2008 dostane pod úroveň čtyř procent," uvedl například hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Nezaměstnanost přitom podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka již zřejmě klesla pod svou přirozenou míru, na což lze usuzovat ze stále rychlejšího růstu mezd. "A situace se zřejmě hned tak nezmění. V dalších měsících bude nezaměstnanost dále klesat díky pokračujícímu růstu ekonomiky i příznivé sezónnosti. Mírné zvýšení přijde až v závěru roku s úbytkem sezónních pracovních míst," uvedl.

Prostor pro další snižování nezaměstnanosti je podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové již limitovaný. "Podíl nezaměstnaných by tento rok měl v průměru dosáhnout 4,2 procenta a příští rok klesnout na 3,8 procenta. Firmy tak budou stále častěji narážet na kapacitní omezení," uvedla.

Témata:  nezaměstnanost ekonomika zaměstnanci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy