Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU zatím neuvalí cla na ocel z Brazílie, Ruska, Íránu a Ukrajiny

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Evropský unie zatím nechce zavádět až 33procentní cla na dovoz oceli z Brazílie, Íránu, Ruska a Ukrajiny. Návrh na to původně podala Evropská komise, členské státy ho ale odmítly.

Ceny oceli z uvedených zemí považuje Komise i evropští producenti za nepoctivě nízké. Nejmenované zdroje z EU sdělily agentuře Reuters, že protiopatření neschválily členské státy se zájmem o levnou ocel i ty, které mají vlastní výrobce oceli. První skupině prý chystané sankce připadaly příliš tvrdé, druhé naopak moc měkké.

Sporem se bude zabývat zvláštní výbor, jenž se sejde nejdříve 25. září. Usednou v něm představitelé členských států i Evropské komise, která předstoupí s upraveným návrhem. Ten projde, pokud se proti nepostaví většina států EU zastupující i většinu obyvatel EU.

Evropská komise dohlíží na obchodní politiku EU. Ceny za tepla válcované oceli z Brazílie, Íránu, Ruska a Ukrajiny a také ze Srbska začala zkoumat loni v červenci. Reagovala tak na stížnost evropského ocelářského sdružení Eurofer. Vyšetřování ukázalo, že podíl za tepla válcované oceli ze všech těchto zemí vyjma Srbska na evropském trhu do poloviny roku 2016 vystoupil na 12,6 procenta ze 7,5 procenta v roce 2013. Ceny se snížily o čtvrtinu.

Témata:  EU Írán Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy