reklama

Meziroční růst průmyslových výrobců ovlivnily hlavně ceny kovů a kovodělných výrobků, které stouply o 4,9 procenta. Potravináři zdražili o 4,2 procenta. Proti loňskému srpnu byly vyšší i ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Naopak zlevnily dopravní prostředky, elektřina a plyn. Proti červenci se ceny v průmyslu zvýšily o 0,2 procenta.

Ceny v zemědělství stejně jako v předchozích měsících meziročně vzrostly dvouciferným tempem, přesto růst zpomalil na 12,5 procenta z červencových 13 procent. Za růstem stojí především živočišná výroba, kde se ceny hlavně kvůli zdražení mléka zvýšily o 16,5 procenta. V meziměsíčním srovnání byly ceny zemědělských výrobců nižší o 0,9 procenta.

Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily v srpnu stejně jako o měsíc dříve o 1,6 procenta a ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zrychlily růst na 1,8 procenta z červencových 1,4 procenta. Meziměsíčně ceny stavebních prací vzrostly o dvě desetiny procenta a tržních služeb o 0,4 procenta.

V zemích Evropské unie se dle statistického úřadu Eurostat ceny průmyslových výrobců v červenci meziměsíčně zvýšily o 0,1 % (v červnu se snížily o 0,3 %), informuje czso.cz. Ceny vzrostly nejvíce v Bulharsku o 2,4 %. V Polsku se ceny zvýšily o 0,3 % a v Německu o 0,1 %. Na Slovensku ceny klesly o 0,6 %, v České republice a v Rakousku shodně o 0,2 %. Nejvíce se snížily ceny v Maďarsku o 1,0 %.

Meziročně byly ceny v EU v červenci vyšší o 2,3 % (v červnu o 2,6 %). Ceny vzrostly ve všech členských státech, nejvíce v Belgii o 5,9 %. V Polsku vzrostly ceny o 4,2 %, v Německu o 2,1 %, na Slovensku o 1,3 %, v České republice a v Rakousku shodně o 1,1 %.

ČSÚ dnes také oznámil, jak se v červenci vyvíjel zahraniční obchod. Meziročně ceny vyváženého zboží, podle statistiků zejména důsledkem posílení koruny vůči euru a dolaru, klesly o 1,2 procenta po červnovém poklesu o 0,4 procenta. U dovozu byly ceny nižší o 0,8 procenta, ačkoli předchozích sedm měsíců za sebou rostly, v červnu o půl procenta. Meziměsíčně se vývozní ceny snížily o 0,8 procenta a dovozní o 1,1 procenta.