Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmě Philip Morris vzrostly zisky i přes protikuřácký zákon

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Kutná Hora - Společnosti Philip Morris ČR vzrostl v pololetí meziročně čistý zisk o 24,7 procenta na 1,6 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o sedm procent na 5,8 miliardy Kč. Protikuřácký zákon se podle ekonoma příliš projevil.

Podle Richarda Miřátského z Komerční banky růst tržeb mírně překonal očekávání analytiků. Protikuřácký zákon, který začal v Česku platit na konci května, se podle něj zřejmě projevil jen okrajově v nižším tempu růstu spotřeby oproti sousednímu Slovensku.

"Mírným překvapením pro nás byly tržby z výrobních služeb, u kterých jsme očekávali nárůst vzhledem k přesunům výroby z ostatních výrobních závodů společnosti a které oproti našemu předpokladu víceméně stagnovaly," komentoval Miřátský tržby za výrobní služby, které představovaly 1,3 miliardy korun.

Tržby firmy v ČR bez spotřební daně a DPH se zvýšily o 8,5 procenta na tři miliardy Kč. Celkový trh cigaret v ČR vzrostl o 1,3 procenta na deset miliard kusů cigaret, na Slovensku o 4,2 procenta na 3,5 miliardy kusů. Tržní podíl firmy zůstal v ČR stejný - činil 45,8 procenta, na Slovensku klesl o 0,7 procentního bodu na 56,7 pct.

"Pokračující růst tržního podílu značek Marlboro, L&M a Chesterfield byl plně kompenzován nižším podílem místních značek. Co se týče celkového trhu cigaret na Slovensku, došlo k jeho nárůstu, ale náš tržní podíl u cigaret se lehce snížil. Tento pokles byl způsoben zejména snížením tržního podílu místních značek a částečně eliminován nárůstem podílu značky L&M," dodal předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR Árpád Könye.

Témata:  Philip Morris cigarety ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy