Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka mezi USA a KLDR je reálná možnost. Nechá Washington své spojence ve štychu?

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Válka mezi USA a Severní Koreou je „reálná možnost“. Ve své zprávě nazvané „Příprava na válku v Koreji" to tvrdí Královský institut pro bezpečnostní a obranná studia (RUSI), který je nejstarším think-tankem zabývajícím se bezpečnostními otázkami.

Válka mezi Severní Koreou a Spojenými státy je nyní „skutečnou možností". Pravděpodobně by to mělo za následek zabití nebo zranění tisíců lidí, varuje think-tank ve zprávě, ze které cituje server The Independent. Válka mezi oběma zeměmi by pravděpodobně znamenala úplnou invazi do Severní Koreje a boj, který nebude ani „přesně mířený ani krátký", uvedl ve zprávě Královský institut.

V případě útoku jedné ze zemí by Spojené království mělo „maximálně" jen několik hodin na to se rozhodnout, jak zareaguje. Zneklidňující analýza, napsaná generálním ředitelem Rusi Malcolm Chalmersem, říká, že válka by mohla být vyvolána Washingtonem i Pchjongjangem. Varuje však, že existuje stále větší riziko, že Donald Trump podnikne nějakou akci, aby „vyřešil" problém. A stát se to prý může velmi brzo.

„Válka je nyní skutečnou možností," uvádí zpráva. „Vzhledem k tomu, že Severní Korea urychluje pokroky v raketových a jaderných programech, čas není na diplomatické straně." Varování přichází poté, co severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho prohlásil, že hrozba amerického prezidenta, že režim Kim Čong-una „už nebude dál existovat", znamená vyhlášení války a že Pchjongjang má právo přijmout protiopatření.

Válka by měla také „dalekosáhlé důsledky" pro globální ekonomiku. Pokud by USA zahájily „preventivní úder" na Severní Koreu bez souhlasu Jižní Koreje, vyslaly by signál, že Washington je ochoten „obětovat Soul na ochranu New Yorku". Zpráva proto vyzývá vládu Spojeného království, aby pokračovala v práci na zintenzivnění mezinárodních sankcí vůči Severní Koreji a podporovala úsilí o nalezení diplomatického řešení.

Vláda Spojeného království musí také naléhat na Spojené státy, aby vyloučily možnost preventivního úderu a zahájily přípravu na řadu vojenských scénářů, apelují analytici. Dodávají však, že Spojené království by nemělo poskytnout USA bezpodmínečnou podporu, pokud by Washington zahájil překvapivý útok na Severní Koreu. Londýn musí poslouchat Jižní Koreu a Japonsko, tvrdí se v dokumentu.

Ve zprávě je také uvedeno: „Vláda Spojeného království by měla nejvýše jen několik hodin, aby objasnila, jak se postaví k tomu, co by bylo jedním z nejdůležitějších strategických otřesů po skončení studené války". „Toto rozhodnutí by mělo tak hluboký dopad na mezinárodní postavení Spojeného království a na jeho domácí politiku, jako na osudné rozhodnutí stát bok po boku USA, což vedlo až k invazi do Iráku v roce 2003,“ dodává zpráva.

Autor zprávy, profesor Malcolm Chalmers, zdůraznil, že „neříká, že válka je pravděpodobná" a upozorňuje, že „politika omezování prostřednictvím sankcí a politického tlaku může dobře fungovat". Kim Čong-un prý není skutečně sebevražedná postava, jak říká Donald Trump, a může souhlasit s tím, že zmrazí svůj jaderný program - za správných podmínek.

Témata:  Severní Korea USA Velká Británie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy