Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánské společnosti se kvůli referendu obávají o budoucnost

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Barcelona/Madrid - Firmy se sídlem v Katalánsku jsou "mimořádně znepokojeny" možným vyhlášením nezávislosti, uvedl dnes šéf hlavní španělské organizace zaměstnavatelů.

"Vidíme, že v barcelonských hotelech prudce poklesly rezervace. Bylo by velice znepokojivé, kdyby se tato tendence upevnila," řekl konzervativnímu listu ABC prezident Španělské konfederace podnikatelských organizací (CEOE) Juan Rosell, který se obává o cestovní ruch.

Jde o klíčové odvětví ekonomiky Katalánska. Tuto přední turistickou destinaci loni navštívilo 18 milionů turistů, což byla čtvrtina z celkového počtu návštěvníků Španělska.

"Turisté vidí konflikty a demonstrace v ulicích a to se jim nelíbí," říká Juan Rosell.

"Čím je podnik menší, tím větší má v Katalánsku problémy (...) Přímo jsem telefonoval i dostal nepřímé informace od nezávislých podnikatelů, kteří se velmi obávají tlaku a demonstrací v ulicích," řekl bez dalších podrobností.

Katalánská vláda vedená Carlesem Puigdemontem i přes soudní zákaz uspořádala 1. října referendum o nezávislosti, provázené střety pořádkových sil a demonstrantů, bránících uzavření volebních místností.

Témata:  Španělsko Katalánsko firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy