Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amazon vykazuje vysoký zisk, má stále více zaměstnanců

Amazon, americký internetový obchod
Amazon, americký internetový obchod
Foto: amazon.com

New York - Ekonomické výsledky internetového prodejce Amazon ve třetím čtvrtletí překonaly očekávání. Čistý zisk vzrostl o 1,6 procenta na 256 milionů dolarů (5,7 miliardy Kč) z 252 milionů USD v loňském roce. Tržby stouply o 34 procent na 43,5 miliardy dolarů (960 miliard Kč) a společnost očekává jejich další nárůst v nadcházejícím předvánočním období.

K příznivému výsledku přispěla akvizice řetězce se zdravou výživou Whole Foods a růst prodeje během letní slevové akce "Prime Day".

Zisk na akcii činil 52 centů, analytici očekávali jen 2 centy na akcii. Ve čtvrtletních výsledcích se poprvé objevily tržby kamenného řetězce Whole Foods. Ty přispěly k obratu největšího internetového prodejce na světě 1,3 miliardy dolarů a na provozním zisku se podílely 21 miliony dolarů.

Pro poslední tři měsíce roku Amazon počítá s obratem 56 až 60,5 miliardy dolarů. To by představovalo nárůst o 28 až 38 procent. Příští čtvrtletní provozní zisk firma odhaduje mezi 300 miliony a 1,65 miliardy USD.

Silná expanze Amazonu se odráží i v obrovském nárůstu počtu zaměstnanců. Ve třetím čtvrtletí jich meziročně přibylo 77 procent, celkově tak firma už zaměstnává 541.900 lidí.

Témata:  Amazon ekonomika USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy