Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volkswagen čelí přes 15 tisíc žalobám. Klienti chtějí zpět 357 milionů eur

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Berlín - Přes 15 tisíc klientů podalo dnes prostřednictvím americké právní kanceláře u soudu v německém Braunschweigu žalobu na Volkswagen. Dožadují se v ní vrácení peněz za auta se softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. Jde pouze o jeden z řady důsledků aféry Dieselgate, kterým koncern čelí.

Zatímco ve Spojených státech musí Volkswagen platit miliardové pokuty a odškodné, evropští klienti se zatím podobného kroku nedočkali. Požadují ho přitom některé organizace na ochranu spotřebitele nebo největší evropský autoklub ADAC. Ten chce, aby i němečtí klienti dostali odškodné 5000 eur (128.000 Kč) na osobu.

Koncern se k tomu ale zatím nechystá, a proto jeho klienti musejí své nároky většinou prosazovat individuálně. Podle informací Volkswagenu je takových případů kolem 7000, z nichž zatím německé soudy rozhodly asi 900. V 70 až 75 procentech z nich přitom podle koncernu žaloby odmítly.

Zástupce americké advokátní kanceláře Hausfeld Christopher Rother si však myslí, že nynější žaloba tisíců klientů má větší šanci na úspěch. "Kdo jako výrobce zákazníky klame a na trh dodává auta, která neodpovídají předpisům, je povinen vyplatit náhradu škody. O tom z našeho pohledu nemůže být žádných pochyb," uvedl Rother, který usiluje o to, aby Volkswagen klientům za koupená auta vrátil celkem 357 milionů eur (9,2 miliardy Kč).

Koncern už žalovali také majitelé akcií, podle nichž je VW měl o problémech informovat dříve. Pro podezření z podvodu jsou navíc vyšetřovány desítky zaměstnanců VW, včetně jeho bývalého šéfa Martina Winterkorna.

Témata:  dieselgate Volkswagen Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy