Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Emiráty zvažují společnou výrobu letadel

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dubaj - Moskva zahájila předběžné jednání se Spojenými arabskými emiráty o společné výrobě letadel pro civilní lety. V SAE by se mohlo vyrábět nové ruské letadlo MC 21-400, které má konkurovat strojům od Boeingu a Airbusu.

Rusko představilo své osobní letadlo MC 21-300 s jednou uličkou a dvěma motory v roce 2016. Jeho první let se uskutečnil v květnu 2017. S cestujícími má začít létat v roce 2019, po dokončení všech testů. Zatím existují tři varianty letounu MC, maximální kapacita je 165 cestujících. Stroj vyrábí ruská firmy Irkut Corporation.

"Byla založena pracovní skupina, aby dále jednala. Korunní princ Abú Zabí vyjádřil přání začít vyrábět MC 21-400," řekl v rozhovoru s agenturou Reuters na dubajském aerosalonu ředitel ruské státní firmy Rostec Sergej Čemezov.

S Čemezovem se dnes setkal šajch Muhammad bin Zajd Nahaján, korunní princ Abú Zabí a zástupce vrchního velitele ozbrojených sil SAE.

"Oblast Blízkého východu a severní Afriky jsou pro nás důležité, na našich celkových tržbách se podílejí zhruba 48 procenty, jak u civilních, tak vojenských produktů," dodal Čemezov.

Témata:  Rusko Spojené arabské emiráty letectví a letadla

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy