Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se lidé pouští do byznysu, počet podnikatelů stoupl

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl letos do konce září o 18.000 na 999.000. Stabilní počet OSVČ v hlavní činnosti v posledních měsících je dobrá zpráva, komentoval údaje České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Nejvíce podnikatelů je evidováno v Praze (177.000) a v krajích Středočeském (137.000) a Jihomoravském (110.000).

Ze všech osob samostatně výdělečně činných vzrostl o 12.000 na 590.000 počet těch, kteří mají samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní. Počet těch, kteří ji mají jako vedlejší, tedy pro ně podnikání není hlavním zdrojem příjmů, stoupl o 5000 na 409.000.

Stabilní počet OSVČ v hlavní činnosti korespnduje s dobrým vývojem ekonomiky. "U nárůstu počtu OSVČ z vedlejší činnosti jsou důvody spíše zaměstnanecké. Počet z vedlejší činnosti roste u žen, které si tím částečně řeší flexibilní pracovní úvazek, například matky s dětmi. Statisticky roste počet nových podnikatelek dvojnásobně více než mužů," dodal Havlíček.

Povinnost platit zálohy na důchodové pojištění mělo koncem září 692.000 OSVČ, o 15.000 více než loni. Pojistné na nemocenské pojištění si platilo 91.000 osob, stejně jako loni. Účast na nemocenském pojištění je u OSVČ dobrovolná. Zbývající živnostníci se pojišťují u komerčních společností, nebo si vytvářejí rezervy pro případ nemoci. V žádném jiném státě Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku.

Témata:  OSVČ živnostníci Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy