reklama

Počítá s tím návrh státního rozpočtu, kterým se v úterý začnou zabývat poslanci. Skutečná čísla však budou zřejmé jiná. Za loňský rok skončil rozpočet v přebytku víc než 60 miliard, pro letošní rok očekává ministr financí Ivan Pilný (ANO), že i s penězi z EU může hospodaření státu skončit přebytkem kolem deseti miliard.

Rozpočet je postaven na odhadu růstu ekonomiky o 3,1 procenta. Zatímco loni vzrostl HDP o 2,4 procenta, pro letošní rok odhaduje ministerstvo financí 4,1 procenta. Vláda uvádí, že česká ekonomika těží z příznivých vnějších i vnitřních podmínek. Za pozitivní pokládá i to, že zrychlení růstu ekonomiky je vyvážené napříč složkami hrubého domácího produktu. Podle vlády nelze vyloučit vyšší růst evropské i světové ekonomiky s ním spojenou silnější poptávku po českých vývozech.

Na straně negativních rizik poukazuje vláda na to, že není zřejmé, jaké důsledky přinese odchod Británie z EU. Za významné riziko považuje nárůst bariér v mezinárodním obchodu vyvolaný brexitem. Mezi dalšími negativními faktory vláda uvádí riziko zpomalení čínské ekonomiky nebo problémy italského bankovního sektoru. "V české ekonomice by mohly vzniknout problémy při pokračování dynamického růstu cen nemovitostí," varuje vláda.