Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odejdou z "heuréky" i další obchody? Také pochybujeme o nezávislosti, říkají

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Konec spolupráce se srovnávačem cen Heureka.cz zvažují po Alza.cz další internetové obchody, které provozuje společnost HP Tronic. Mezi nimi například Kasa.cz a Euronics.cz.

Největší český e-shop Alza.cz ve čtvrtek uvedl, že přestává nabízet své zboží přes Heureku. Podle e-shopu není srovnávač nezávislý.

"Rozhodnutí Alzy chápeme a její obavy sdílíme a sdílíme rovněž pochyby o nezávislosti Heureky, zejména ve vztahu k jejímu sesterskému e-shopu Mall.cz," uvedl generální ředitel HP Tronic Daniel Večeřa.

"Naše pochybnosti ještě zesílily poté, co loni v prosinci vlivem problémů s logistikou kleslo hodnocení e-shopu Mall.cz na Heurece na 88 procent a přesto, v rozporu s vlastními pravidly, Heureka Mallu ponechala modrý certifikát 'Ověřeno zákazníky'," dodal Večeřa. Podle něj srovnávač zatím spíše odmítá požadavky na vytvoření smluvně garantovaného, pravidelného nezávislého auditu toho, jak nakládá s citlivými daty, které jí posílají všechny spolupracující e-shopy.

Podle šéfa Heureky Tomáše Bravermana srovnávač je a dál bude nezávislým subjektem, který poskytuje stejné služby všem svým obchodním partnerům bez ohledu na majetkovou strukturu. E-shopu Mall.cz podle něj nebyl certifikát Ověřeno zákazníky odebrán z toho důvodu, že hodnocení e-shopu nekleslo nikdy pod hranici 88 procent, které jsou pro jeho udržení potřebné.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dnes schválil prodej srovnávače cen Heureka.cz investiční skupině Rockaway pod podmínkou splnění řady závazků. Rockaway kupuje firmy za víc než 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč). Obchod financují miliardáři Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Témata:  e-shopy ekonomika počítače

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy