Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Globus dostal od antimonopolního úřadu pokutu 183 milionů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes vydal prvostupňové rozhodnutí, v němž potrestal obchodní řetězec Globus ČR za porušení zákona o významné tržní síle. Pokuta činí 183.187.559,- Kč. Řetězec může do 15 dnů podat rozklad.

Úřad se ve správním řízení zabýval dvěma správními delikty zneužití významné tržní síly. Společnost Globus jednak v období od 6. 3. 2016 do 30. 6. 2017 podmiňovala vzájemnou obchodní spolupráci s dotčenými dodavateli uzavřením úplatné smlouvy a zapojením se do tzv. systému Markant. V tomto systému byly dodavatelům poskytovány služby účetního charakteru, které by ale dodavatelé z vlastní iniciativy nepoptávali. Pokud by dodavatelé na účast v systému nepřistoupili, hrozilo jim ze strany společnosti Globus jednostranné ukončení spolupráce.

Nátlak na hrazení některých poplatků za účast v tomto systému ÚOHS označil za uplatňování zákonem zakázaného zalistovacího poplatku, tedy poplatku za přijetí potravin do prodeje v rámci sítě provozoven společnosti Globus.

Dotčení dodavatelé však podle zjištění úřadu v rámci zapojení do systému Markant platili i náklady na účast společnosti Globus v tomto systému. Obchodní řetězec tedy čerpal účetní a marketingové služby Markantu zcela zdarma. "Dodavateli tím pádem byl účtován ještě další poplatek, který společnost Markant využila k pokrytí služeb využívaných „členskou společností“ v systému. Dané jednání bylo označeno za získávání plnění od dodavatelů bez protiplnění," informuje uohs.cz.

V rámci rozhodnutí ÚOHS společnosti Globus rovněž zakázal, aby po nabytí právní moci rozhodnutí ve výše popsaných vykořisťovacích praktikách na zmiňovaných dodavatelích pokračovala. Tímto opatřením Úřad odstraňuje závadný stav v dodavatelsko-odběratelských vztazích, aby došlo k obnovení férového obchodního partnerství mezi společností Globus a dotčenými dodavateli.

Mluvčí Globusu Pavla Hobíková uvedla, že firmu mrzí, že nedokázala ÚOHS přesvědčit o tom, že nemá žádné špatné úmysly. "Naši zákaznici jsou pro nás na prvním místě a chceme všechny ubezpečit, že tato záležitost žádným způsobem neovlivní kvalitní služby, které jim Globus dlouhodobě garantuje. Skutečně je nám velice líto celé situace," uvedla Hobíková.

Zákon o významné tržní síle platí od roku 2010. Odborníci ho od počátku kritizovali. Zabývala se jím i Evropská komise, řízení s Českem ale nezahájila. Potravinářská komora v minulosti uváděla, že řetězce díky zákonu začaly dodržovat třicetidenní lhůty splatnosti.

Zákon byl podle některých odborníků tak špatný, že vyžadoval novelizaci. Pokuta pro Globus padla už po změnách v této normě. Podle informací z listopadu ÚOHS letos zahájil pět správních řízení v oblasti významné tržní síly, která se týká zejména obchodních řetězců. Ve dvou případech už řízení ukončil, firmy musely napravit svoje chování, pokutu ale nedostaly.

Témata:  ÚOHS Globus obchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy