reklama

Dnes to uvedl deník Hospodářské noviny (HN). Agrofert je největší producent v českém zemědělství a potravinářství. Jeho konsolidovaný čistý zisk loni činil 7,79 miliardy korun a tržby 155,3 miliardy. Příjmy holdingu ze státních dotací v posledních letech, kdy byl Babiš členem vlády, rostly. Zvyšoval se také podíl peněz pro Agrofert z celkového objemu dotací.

V roce 2014, kdy se tehdejší majitel Agrofertu Babiš stal vicepremiérem a ministrem financí, stát rozdal potravinářům 140 milionů a z toho 28 milionů - tedy 20 procent - Agrofertu. V roce 2015 dostali potravináři 203 milionů, z toho Agrofert 23 procent (46 milionů); v roce 2016 byl objem dotací 396 milionů a Agrofert měl podíl 26 procent (104 miliony). Z letošních 400 milionů dostal Agrofert 106 milionů, tedy zhruba 27 procent.

Podpora potravinářů je podle končícího ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nutná, aby mohly tuzemské podniky konkurovat zahraničním. Podíl Agrofertu na celkové přídělu peněz pro něj nebyl směrodatný. "Nelze vyloučit podniky z jedné skupiny. Nemůžu zabít podporu pro všechny ostatní kvůli tomu, že Andrej Babiš šel do politiky," řekl HN.

Celkový objem dotací pro potravináře by podle Jurečky mohl být ještě vyšší, a to až 800 milionů korun ročně. Podpora je součástí národních dotací, které poskytuje ministerstvo hlavně chovatelům. Minulý kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) na ně pro příští rok vyčlenil dvě miliardy. Sněmovní zemědělský výbor v čele s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem, který byl dříve v představenstvu Agrofertu, ale požaduje miliardu navíc.