Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny u českých benzinek klesly jen o pár haléřů. Kde natankujete nejvýhodněji?

Benzinky, ilustrační fotografie
Benzinky, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Natural 95 motoristé aktuálně natankují za průměrných 30,67 koruny za litr, minulou středu byl o tři haléře dražší. Nafta zlevnila v průměru o dva haléře na 29,75 koruny za litr. Nejdražší pohonné hmoty zůstávají na Vysočině, nejlevnější jsou na jihu Čech.

"V nejbližších dvou týdnech předpokládáme stagnaci cen pohonných hmot, případně nepatrné zlevnění o několik haléřů. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu stagnovala na 63 dolarů za barel. Česká koruna vůči dolaru mírně oslabila," řekl dnes ČTK analytik Finlord Boris Tomčiak. "Trh s ropou si našel novou rovnovážnou úroveň, která vypadá velmi stabilně. V nadcházejícím období nelze očekávat výrazné výkyvy cen," dodal hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Na Vysočině nyní řidiči za natural platí v průměru 31,47 koruny za litr a za diesel 30,58 Kč/l. Druhým nejdražším regionem z pohledu pohonných hmot je Praha. Tamní čerpací stanice prodávají benzin v průměru za 31,08 Kč/l a naftu za průměrných 30,19 Kč za litr.

Dlouhodobě nejdražší je v hlavním městě benzin v Praze 6, kde momentálně stojí v průměru 31,80 Kč/l. Nafta se tam prodává za 31,04 Kč/l, v žádné jiné městské části se průměrná cena dieselu přes 31 korun nedostala. Nejlevnější jsou naopak pohonné hmoty tradičně v Praze 9. Natural 95 tam čerpací stanice nabízejí průměrně za 30,70 Kč/l a naftu za 29,80 Kč/l.

Nejlevnější paliva jsou v Jihočeském kraji. Za litr benzinu tam motoristé zaplatí v průměru 30,27 Kč a za naftu 29,36 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

V Polsku nyní řidiči platí za litr benzinu v přepočtu průměrně 27,38 Kč a za litr nafty 26,65 Kč. Na Slovensku stojí litr Naturalu 95 v přepočtu průměrně 30,05 Kč a litr nafty 26,56 Kč. V Rakousku je benzin i nafta po přepočtu na koruny levnější než v Jihomoravském kraji. Litr naturalu stojí za hranicemi v průměru 1,17 eura (asi 30,05 Kč). Nafta tam vyjde na 1,07 eura za litr, což je 27,49 koruny. V Německu ceny pohonných hmot mírně vzrostly a oproti Česku jsou výrazně vyšší. Benzin se prodává průměrně v přepočtu za 35,44 koruny, nafta stojí v přepočtu 31,06 koruny za litr.

Témata:  pohonné hmoty čerpací stanice auto

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy