Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v českou ekonomiku v prosinci vzrostla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, oproti listopadu mírně vzrostl o 0,6 bodu na hodnotu 99,6. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,8 bodu na hodnotu 97,5. Indikátor důvěry spotřebitelů se mírně snížil o 0,3 bodu na hodnotu 110,0. Ve srovnání s prosincem loňského roku jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Důvěra podnikatelů v odvětví průmyslu se meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 1,2 bodu na hodnotu 98,7. Hodnocení současné celkové ekonomické situace se v porovnání s listopadem nezměnilo. Průmyslové podniky zhodnotily svou celkovou i zahraniční poptávku téměř stejně jako v minulém měsíci. Podnikatelé očekávají v příštích třech měsících zvýšení tempa růstu výrobní činnosti a téměř neměnnost zaměstnanosti.

V odvětví stavebnictví se důvěra podnikatelů v ekonomiku meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 2 body na hodnotu 89,4. Stavební podniky zhodnotily svou současnou celkovou ekonomickou situaci lépe než minulý měsíc. Zástupci stavebních podniků očekávají v příštích třech měsících téměř neměnnost tempa růstu stavební činnosti a mírný růst zaměstnanosti.

Důvěra podnikatelů v odvětvíobchodu se snížila.  Indikátor důvěry poklesl o 1,3 bodu na hodnotu 100,5. Zástupci obchodních podniků zhodnotili svou současnou celkovou ekonomickou situaci téměř stejně jako v listopadu. Ukazatel stavu zásob zboží na skladech se meziměsíčně nezměnil. Pro období příštích tří i šesti měsíců jsou očekávání vývoje celkové ekonomické situace nižší než minulý měsíc. V meziročním srovnání je ovšem důvěra v obchodě vyšší. Ve vybraných odvětvích služeb se důvěra v ekonomiku meziměsíčně mírně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,4 bodu na hodnotu 96,7.

Analytik Komerční banky Marek Dřímal upozornil na to, že důvěra v ekonomiku je nejvyšší od roku 2008. Statistika podle něj potvrzuje, že se české ekonomice dařilo i v závěrečném čtvrtletí roku. "Zároveň má podle nás dobře našlápnuto i do začátku roku 2018. Růst HDP by měl letos dosáhnout 4,5 procenta a v příštím roce 3,6 procenta," dodal Dřímal.

Témata:  ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ) podnikatelé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy