reklama

"Růstový trend české ekonomiky by měl pokračovat i v příštím roce, i když ne tak silně jako letos. Reálný růst HDP dosáhne podle našich prognóz 3,6 procenta, celkově to ale znamená výrazně příznivý ekonomický vývoj," řekla analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

Míra nezaměstnanosti zůstane nadále výrazně nízká. Komora ji očekává stejně jako pro rok 2017 kolem tří procent. "I v příštím roce tak firmy budou shánět kvalifikované zaměstnance s velikými obtížemi," dodala Kubelková. Rostoucí mzdy a platy (meziroční nominální nárůst o 8,6 procenta) se podle ní projeví i v rostoucích cenách produkce, které budou tlačit na inflaci.

V roce 2018 komora předpokládá opakované zvyšování sazeb České národní banky a inflaci, která bude v průměru poblíž horní hranice pásma inflačního cílování ČNB (2,9 procenta). Ve směru vyšší inflace bude v příštím roce působit i silná domácí poptávka. Vzhledem k situaci na trhu práce tak budou firmy v příštím roce výrazněji než letos investovat, a to především do nových technologií a do robotizace.

Ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek připomněl, že letošní rok byl z pohledu ekonomického růstu rekordní, ani na závěr roku nedojde patrně k žádnému obratu. Inflace bude podle něj nadále patrně vyšší než v předešlých letech, ale stále bude v tolerančním pásmu.

"V příštím roce očekáváme, že průmysl dále poroste, byť se zostřuje boj o zaměstnance i dodavatele a firmy mají kvůli nedostatku pracovníků problémy uspokojit poptávku. Vzhledem k významnému růstu, ke kterému došlo v posledních měsících, předpokládáme, že hodnoty na začátku roku budou patrně o něco nižší, a to ať jde růst HDP nebo o další růst zaměstnanosti," podotkl.