Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká koruna v roce 2017 patřila mezi měny s nejvyšším růstem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

New York - Česká koruna se v letošním roce zařadila mezi měny s nejvyšším růstem. Nejvíce letos posílila měna Mosambiku, která si k dolaru připsala 21 procent.

Druhé místo patří české koruně a polskému zlotému s růstem o 18 procent. Na opačném konci skončil uzbecký som, který se propadl o 60 procent. Vyplývá to z analýzy nejlepších a nejhorších aktiv v letošním roce, kterou vypracovala agentura Bloomberg. Nejlépe se dařilo kryptoměnám.

Dobře si letos vedla rizikovější aktiva. Okolnosti přály investicím do akcií a dluhopisů zemí a firem rozvíjejících se zemí. Cenné papíry obvykle považované za nejbezpečnější naopak zaostávaly, což byl třeba případ dluhopisů japonské vlády.

Nejvíce pozornosti ale přilákaly kryptoměny. Nejznámější z nich, bitcoin, posílila o téměř 1500 procent. Menší kryptoměny, jako je ethereum a litecoin, dokonce vzrostly o více než 6000 procent.

Z akcií letos nejlepší výkon předvedla ukrajinská burza, jejíž hlavní index zpevnil asi o 80 procent. Ukrajině pomohlo květnové hodnocení Mezinárodního měnového fondu, který uvedl, že vidí oživení ekonomiky a slibné základy pro další růst.

Dařilo se i dalším rozvíjejícím se trhům, zejména díky naději na vyšší návratnost. Naopak dobrý nebyl letošní rok pro burzy v Kataru a Pákistánu. Katar měl problémy hlavně kvůli přerušení diplomatických styků se Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a Egyptem. Pákistán trápil hlavně odliv peněz zahraničních investorů.

Témata:  ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy