Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nákupní horečka Čechů pokračuje i po Vánocích. Plní se i internetové bazary

Výprodeje, slevy
Výprodeje, slevy
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - E-shopy spustily slevové akce hned po Štědrém dnu, kamenné obchody se otevřely 27. prosince. Tržby obchodníků dosahovaly v posledním týdnu roku předvánočních maxim. Spousta nevhodných dárků také končí v lednu v internetových bazarech.

"V závěrečném týdnu jsme zaznamenali růst 25 procent. Nejprodávanějším sortimentem v absolutní hodnotě zůstávají mobilní telefony, notebooky a komponenty," uvedla mluvčí Alza.cz Patricie Šedivá. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostly tržby Euronicsu o více než pětinu. Největší zájem je o sušičky prádla.

Po Vánocích lidé nejčastěji vracejí do obchodů oblečení, které obdarovanému nesedne, a dárky, které dostal několikrát. "Odhaduji, že celkově bude podobně jako loni vráceno pět procent nakoupeného zboží, přičemž u oblečení to bude až 15 procent on-line nákupů," uvedl ředitel internetové přepravní služby Zaslat.cz Miroslav Michalko.

Zatímco v lednu se on-line bazary těší stejným tržbám jako v prosinci, v únoru klesají o 30 až 40 procent.

"Internetový bazarový prodej nejvíce vydělává na nevhodných vánočních dárcích. Řada lidí k věnovaným dárkům také nedostane účtenku, nebo je jen nechce vyměňovat a raději je prodá. Během ledna je proto v internetových bazarech největší nabídka elektroniky a sportovního vybavení, což jsou tradiční vánoční dárky z cenově vyšší kategorie," dodal Michalko.

Témata:  e-shopy obchody slevy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy