Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bazary jsou po Vánocích plné nevhodných dárků

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Internetové bazary překypují nabídkou nevhodných vánočních dárků ke kterým lidé nemají účtenky či nevědí kde byly zakoupeny.

Část dárků, které se obdarovaným nelíbily, se také vrací do obchodů. Často jde o oblečení nebo kuchyňské spotřebiče. Množství vraceného zboží ale podle obchodníků každoročně klesá.

Na serveru Sbazar.cz přibyly v posledních dnech tisíce nových inzerátů. Zdaleka nejčastějším nevhodným dárkem jsou historické knihy, kuchařky, oblečení či dětské zboží.

"Sledujeme, že téměř dvojnásobně vzrostl počet nových inzerátů historických knih a častěji lidé prodávají také kuchařky. V případě nových knih jde v těchto žánrech často o hodnotné publikace, proto je logické, že řada lidí využije možnosti prodeje namísto toho, aby se na knihu prášilo někde na poličce," řekl produktový manažer služby Sbazar.cz Pavel Kolář.

"Měkké" balíčky patří vždy mezi rizikové dárky. "Ukazuje se, že odhad správné velikosti je alchymie zejména u kalhot. Právě ty totiž lidé nyní prodávají jednou tak častěji než před Vánoci," dodal Kolář. Lidé se také často zbavují mp3 přehrávačů, kterých je mezi inzeráty o 53 procent více než před svátky.

Další část dárků, které se nesetkaly se zájmem obdarovaného, lidé vrátili obchodníkům. "Vracelo či vyměňovalo se nejprodávanější zboží, tedy počítače nebo mobilní telefony, v řádech drobných tisíců kusů. Vyměňovaly se především dárky, které nevyhovovaly velikostí, barvou, designem, kapacitou nebo byly duplicitní," uvedla Patricie Šedivá z Alza.cz.

Témata:  Vánoce bazar

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy