Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdskoarabská ropná společnost Aramco má zájem o expanzi v USA

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Davos (Švýcarsko) - Saúdskoarabská ropná společnost Aramco má zájem o rozšiřování aktivit ve Spojených státech. Tamní podnikatelské prostředí je podle firmy čím dál atraktivnější díky daňové reformě a podpoře ropného průmyslu ze strany prezidenta Donalda Trumpa.

Agentuře Reuters to na okraj Světového ekonomického fóra v Davosu dnes řekl generální ředitel společnosti Amín Násir.

Aramco už má kontrolu nad velkou rafinerií v Texasu. "Zkoumáme nové podnikatelské příležitosti v USA," uvedl Násir. "Trumpova administrativa se k energetickému sektoru staví příznivě," upozornil. "Současná administrativa přináší prospěch celému ropnému průmyslu," dodal.

Státem vlastněná společnost Aramco nyní připravuje primární veřejnou nabídku (IPO) svých akcií. Firma zvažuje, že své akcie zaregistruje také na burze v New Yorku, což podporuje i prezident Trump. "Kdyby se Saudi Aramco rozhodla učinit primární veřejnou nabídku svých akcií na newyorské burze, velice bych si toho vážil, pro USA je to důležité," uvedl Trump v listopadu na svém twitterovém účtu.

Témata:  Saúdská Arábie ropa

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy