reklama

Celková hodnota zakázky činí devět milionů zlotých (téměř 55 milionů korun). Mluvčí ČEZ Alice Horáková uvedla, že ČEZ ESCO Polska už realizovala řadu zakázek z oblasti energetických úspor v jiných polských městech, biskupiecký úřad však podle ní bude první zakázkou na tak staré a zároveň památkově chráněné budově v Polsku.

"Radnici kompletně zateplíme, od střechy až po podlahu. Vytápění do budoucna zajistí nový kotel na biomasu. Vybudujeme rovněž moderní ventilační systém a provedeme výměnu vnitřního osvětlení za mnohem úspornější," dodal ředitel ČEZ ESCO Polska Jaromír Pečonka.

Takzvaným ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie - ČEZ ESCO a ESCO International. Firma ČEZ ESCO, která se zaměřuje na český a slovenský trh, vznikla v roce 2014. Pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí. Mimo jiné zajišťuje dodávky komodit, energetické audity, energetické poradenství či výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren.

Tržby ČEZ ESCO za služby činily předloni přes tři miliardy korun, loni se podle odhadů firmy pohybovaly mezi čtyřmi a pěti miliardami korun. Generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák v prosinci uvedl, že provozní zisk EBITDA ČEZ ESCO bude v roce 2017 činit přibližně 300 milionů korun. V předloňském roce činil zisk EBITDA společnosti 243 milionů korun. Výši čistého zisku Čermák nespecifikoval.