reklama

Vyplývá to z mezinárodního srovnání podmínek mužů a žen, jehož výsledky zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Vycházel z loňských údajů Eurostatu.

Práci na částečný úvazek lidé volí kvůli sladění zaměstnání s péčí o děti a rodinu, ze zdravotních důvodů, při škole, profesním vzdělávání či pozvolném odchodu do penze. Důvodem někdy bývá ale i to, že nemohou sehnat jinou vhodnou práci na plnou pracovní dobu.

Nižší podíl zaměstnaných žen, které pracují na částečných úvazek, je ve východních státech EU. Vůbec nejnižší je v Bulharsku, kde na plný počet hodin nepracuje jen zhruba každá pětačtyřicátá žena. V Česku či Polsku je to každá desátá, na Slovensku či v Rumunsku zhruba každá třináctá žena. Zkrácený úvazek naopak využívá 76 procent žen v Nizozemsku a téměř polovina Němek a Rakušanek.

V Nizozemsku plnou pracovní dobu nemá také 26 procent mužů, v Německu a Rakousku pak zhruba desetina. V Česku je to něco přes dvě procenta.

Ze zaměstnaných vysokoškolaček má kratší úvazek v ČR zhruba každá devátá. V EU je to v průměru každá čtvrtá. Na částečný úvazek pracují asi tři procenta Čechů s vysokoškolským titulem. V osmadvacítce je to v průměru víc než sedm procent vysokoškolsky vzdělaných mužů.