reklama

V průmyslu stouply nejvýrazněji ceny těžby a dobývání, a to o 6,7 procenta. Obecné kovy a kovodělné výrobky zdražily o pět procent a elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch o 1,5 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 0,9 procenta, z toho pekařské, cukrářské a jiné moučné výrobky zdražily o čtyři procenta a mléčné výrobky o 1,8 procenta. Zlevnily naopak dopravní prostředky, chemické látky, koks a rafinované ropné produkty.

V zemědělství se zvýšily ceny v rostlinné výrobě o 4,6 procenta. Důvodem je především zdražení ovoce o 76,4 procenta, více se platilo také za čerstvou zeleninu, obiloviny a brambory. V živočišné výrobě vzrostly ceny o deset procent, vejce zdražily o třetinu, mléko o 22,8 procenta a skot o tři procenta. Nižší byly ceny prasat a také drůbeže.

Ceny stavebních prací se zvýšily o 2,2 procenta, v prosinci to bylo po revizi 2,1 procenta. Materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zdražily o 2,3 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zpomalily růst na 1,1 procenta z prosincových 1,9 procenta. Více se platilo za vydavatelské služby, architektonické a inženýrské služby a také za programování a poradenství. Meziročně levnější pak byly reklamní služby a průzkum trhu, skladování a podpůrné služby v dopravě.