Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku dál rostou ceny, zdražují především zemědělci. Dražší je pečivo, ovoce i brambory

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských a průmyslových výrobců shodně o 0,5 %, ceny stavebních prací se zvýšily o 0,3 %, ceny tržních služeb klesly o 1,1 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 7,2 %, ceny průmyslových výrobců o 0,5 %, stavebních prací o 2,2 % a tržních služeb o 1,1 %. Uvedl to Český statistiký úřad (ČSÚ).

V průmyslu stouply nejvýrazněji ceny těžby a dobývání, a to o 6,7 procenta. Obecné kovy a kovodělné výrobky zdražily o pět procent a elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch o 1,5 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 0,9 procenta, z toho pekařské, cukrářské a jiné moučné výrobky zdražily o čtyři procenta a mléčné výrobky o 1,8 procenta. Zlevnily naopak dopravní prostředky, chemické látky, koks a rafinované ropné produkty.

V zemědělství se zvýšily ceny v rostlinné výrobě o 4,6 procenta. Důvodem je především zdražení ovoce o 76,4 procenta, více se platilo také za čerstvou zeleninu, obiloviny a brambory. V živočišné výrobě vzrostly ceny o deset procent, vejce zdražily o třetinu, mléko o 22,8 procenta a skot o tři procenta. Nižší byly ceny prasat a také drůbeže.

Ceny stavebních prací se zvýšily o 2,2 procenta, v prosinci to bylo po revizi 2,1 procenta. Materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zdražily o 2,3 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zpomalily růst na 1,1 procenta z prosincových 1,9 procenta. Více se platilo za vydavatelské služby, architektonické a inženýrské služby a také za programování a poradenství. Meziročně levnější pak byly reklamní služby a průzkum trhu, skladování a podpůrné služby v dopravě.

Témata:  průmysl zemědělci ceny zboží ovoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy