Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OECD je optimistická: Světová ekonomika letos poroste nejrychleji za sedm let

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v nové prognóze uvedla, že světová ekonomika letos díky oživení obchodu a investic vzroste o 3,9 procenta, nejprudším tempem za sedm let. Stejné tempo růstu si udrží i příští rok.

OECD zlepšila svou listopadovou prognózu, podle které měl hospodářský růst ve světě letos činit 3,7 procenta a v příštím 3,6 procenta.

Organizace ale varovala, že hospodářské vyhlídky by mohla ohrozit obchodní válka. Obavy z ní vyvolalo nedávné rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit cla na dovoz oceli a hliníku do USA. "Eskalace obchodního napětí by byla ničivá pro hospodářský růst i pracovní místa," prohlásil hlavní ekonom OECD Álvaro Pereira.

OECD předpokládá, že růst ekonomiky Spojených států v letošním roce dosáhne 2,9 procenta a příští rok zpomalí na 2,8 procenta. Příspěvek nižších daní k hospodářskému růstu by měl v obou letech činit 0,5 až 0,75 procentního bodu.

V eurozóně se v letošním roce hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 2,3 procenta. V příštím roce by měl hospodářský růst zpomalit na 2,1 procenta. V předchozí prognóze OECD předpovídala, že HDP eurozóny se letos zvýší o 2,1 procenta a příští rok o 1,9 procenta.

Témata:  Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy