Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé kvůli uprchlíkům nechtějí cestovat, Čedok prohloubil ztrátu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.fotodoprava.cz

Praha - Čedok loni výrazně prohloubil ztrátu, píše deník E15. Nejstarší tuzemská cestovní kancelář byla v minusu 181 milionů korun, v roce 2014 ztráta činila sedm milionů korun. Na vině je uprchlická krize, ale též teroristické útoky v dosud oblíbených destinacích.

Celkové tržby a výnosy Čedoku loni meziročně klesly o 548 milionů korun na dvě miliardy korun.  "Negativní výsledek u prodeje zájezdů byl zapříčiněn z velké části snížením poptávky v některých destinacích, které byly zasaženy takzvanou uprchlickou krizí," řekl listu generální ředitel Čedoku Radek Drechsler s poukazem na Řecko a Turecko. Poptávku zmrazily i teroristické útoky v Tunisku a v Egyptě.

Na ztrátě se ale z větší části podílejí účetní operace, v rámci kterých Čedok mimo jiné odepsal nedobytné pohledávky u zahraničních partnerů. Firma zároveň tratila na zajištění cen leteckého paliva.

Čedok, který patří do americko-turecké skupiny Odien, loni procházel restrukturalizací. Snižuje například počet poboček a zaměstnanců a přechází na systém franšíz Čedok Partner.

Jedničkou mezi cestovkami v ČR je Exim Tours, které loni klesly tržby o sedm procent na čtyři miliardy korun.

Témata:  Čedok cestovní kanceláře ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy