Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Dukovanech skončila po devíti dnech odstávka čtvrtého bloku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dukovany (Třebíčsko) - V jaderné elektrárně Dukovany dnes skončila po devíti dnech neplánovaná odstávka čtvrtého bloku, začal opět vyrábět elektřinu. Dnes večer by měla v Dukovanech začít i mimořádná odstávka bloku číslo tři, potrvá asi 20 dní. Příčinou obou odstávek je kontrola potrubí na sekundární části parogenerátoru. ČTK to dnes řekl mluvčí Dukovan Jiří Bezděk.

"Teď je přifázovaná první turbína, vyrábět začala v 10:45, do 15 hodin by měla být přifázovaná druhá turbína," řekl Bezděk. Elektrárna Dukovany má čtyři reaktorové bloky. Výroba elektřiny v Dukovanech je teď poloviční, protože od 9. března je plánovaně odstaven blok číslo dvě, tato odstávka by měla skončit v první polovině května. Mimořádné odstávky v Dukovanech se podle energetiků nedotknou zásobování trhu s elektřinou, firma ČEZ dodávky nahradí z jiných zdrojů.

U třetího i čtvrtého bloku dělají energetici preventivní kontroly. "Začali jsme používat novou diagnostickou ultrazvukovou metodu s vyšší citlivostí. Umí zobrazit větší detail, proto jsme se rozhodli provést tyto kontroly mimořádně i na blocích tři, čtyři a potom i na bloku číslo jedna, ale to až při plánované odstávce," řekl Bezděk. Plánovaná odstávka bloku číslo jedna spjatá s výměnou paliva má začít příští měsíc.

Elektrárna Dukovany má čtyři reaktorové bloky. S celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Letos zatím dukovanská elektrárna vyrobila 4,58 milionu megawatthodin elektřiny.

Témata:  Dukovany ČEZ

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy