reklama

Celkem čtyři z pěti podnikatelů se domnívají, že by vystoupení ČR z EU velmi či částečně poškodilo českou ekonomiku. Na 15 procent firem naopak míní, že by tuzemskému hospodářství vystoupení z EU pomohlo nebo českou ekonomiku nijak neovlivnilo.

"Podnikatelé si velice dobře uvědomují, že ČR jako exportně orientovaná průmyslová země těží jednak z výhod EU, ke kterým patří volný pohyb zboží, kapitálu, služeb i osob, jednak z návaznosti na silné ekonomiky blízkého Německa a Rakouska, které jsou tradiční unijní země," komentoval výsledky průzkumu výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda. Rozvod s EU by byl podle něj velmi bolestný a nyní je nemyslitelný.

Podobně se vyjádřil podnikatel v zemědělství Ivo Havránek. "Rozhodně ne. ČR by se naopak měla pokoušet o širší integraci s ostatními státy EU, zejména v jejím jádru. Důvody jsou ekonomický přínos, mezikulturní rozvoj, užší spolupráce ve výzkumu a vývoji, která není možná, pokud bude ČR na periferii EU," vysvětlil. "I když EU není ucelená a chrlí nesmyslné zákony, má svůj smysl v rámci bezpečnosti, ekonomiky a obchodních možností pro export," doplnil jednatel firmy Serafin-byliny Petr Gasparik.