Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak ušetřit 40 tisíc ročně? Poradíme vám

Energetika, ilustrační fotografie
Energetika, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Tuzemské domácnosti by hypoteticky mohly ušetřit až 190 miliard korun ročně, pokud by všechny zvolily levnějšího dodavatele energií či levnějšího poskytovatele finančních služeb. Průměrná domácnost by tak ročně ušetřila více než 40.000 korun. Vyplývá to z dat projektu Index24, který posledních pět let sleduje vývoj cen vybraných produktů na trhu. Výsledky dnes oznámili zástupci společnosti Porovnej24.cz, která porovnala nabídku finančních produktů přes internet u více než 80 firem.

Index24 sleduje dvě hlavní veličiny, díky kterým může jednotlivé ceny produktů srovnávat a zkoumat. Jsou jimi index útraty a index úspory. Zatímco index útraty ukazuje průměr cen, které lidé běžně za finanční produkty a energie utrácí, index úspory ukazuje, kolik mohou lidé ve výsledku na finančních produktech a energiích ušetřit.

"Již při sjednávání smluv mohou lidé vědět, zda se vyplatí cenu fixovat prostřednictvím dlouhodobějších smluv nebo raději sjednávat kontrakt na kratší dobu. U mnoha produktů se totiž cenový vývoj cyklicky opakuje a je tudíž možné odhadovat, jak se budou ceny vyvíjet do budoucna," uvedl dnes Zbyněk Laisek, zakladatel firmy Porovnej24.cz, která za projektem stojí.

Zajímavá data podle něj vyplývají mimo jiné ze sledování vývoje cen hypoték. "Běžný občan by mohl získat dojem, že jsou nyní hypotéky neúměrné drahé a s jejich sjednáním se vyplatí počkat. Opak je ale pravdou. Ceny hypoték byly na historickém minimu na konci roku 2016 a nyní se jejich cenová hladina vrací na dříve běžnou úroveň," dodal Laisek.

Podle údajů Fincentra Hypoindexu stoupla letos v březnu průměrná úroková sazba hypoték na 2,46 procenta z únorových 2,36 procenta. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Počet uzavřených hypoték byl v březnu přesto nejvyšší za letošní rok.

Témata:  domácnosti energetika ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy