Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská ekonomika zpomalila, roste ale pořád

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž - Hrubý domácí produkt (HDP) Francie se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,3 procenta. Hospodářský růst tak výrazně zpomalil z 0,7 procenta v závěru loňského roku a byl nejslabší od třetího čtvrtletí 2016. Vyplývá z předběžných údajů, které dnes zveřejnil francouzský statistický úřad INSEE.

Hospodářský růst mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 0,4 procenta. Za zpomalením růstu stál zhoršený vývoj exportu a investic.

Export se v prvním čtvrtletí snížil o 0,1 procenta po nárůstu o 2,5 procenta v předchozích třech měsících. Růst investic pak zpomalil na 0,6 procenta z předchozích 1,1 procenta.

Francie je druhou největší ekonomikou eurozóny za Německem. To by mělo zveřejnit údaje o vývoji HDP za první čtvrtletí v polovině příštího měsíce. Za loňský rok francouzská ekonomika vzrostla o dvě procenta, zatímco německý HDP se zvýšil o 2,2 procenta. V obou případech šlo o nejprudší tempo růstu za šest let.

Francouzská centrální banka v březnu zlepšila odhad letošního růstu francouzské ekonomiky na 1,9 procenta, zatímco do té doby počítala s růstem o 1,7 procenta.

Témata:  Francie ekonomika Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy