reklama

"Poptávka po pracovnících je stále vysoká. V současnosti navíc v tomto trendu není na dohled žádná změna," uvedl výzkumník IAB Alexander Kubis. V západním Německu bylo v prvním čtvrtletí zhruba 930.000 volných pracovních míst, zatímco ve východním Německu to bylo kolem 260.000 míst.

Spolkový úřad práce minulý týden uvedl, že míra nezaměstnanosti v Německu v dubnu zůstala na 5,3 procenta, nejníže od znovusjednocení země v roce 1990. Nízká nezaměstnanost a růst mezd podporují spotřebitelské výdaje, které jsou v posledních letech hlavním motorem růstu německé ekonomiky.

Německá průmyslová a obchodní komora DIHK nicméně minulý měsíc varovala, že nedostatek pracovních sil by mohl hospodářský růst podkopat. Vyzvala vládu, aby ve světle rapidně stárnoucí populace rozšířila odbornou přípravu a přilákala více kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí.

Dubnová studie Institutu německého hospodářství (IW) pak ukázala, že nedostatek kvalifikovaných pracovních sil připravuje německou ekonomiku ročně až o 30 miliard eur (765 miliard Kč), což je zhruba 0,9 procenta hospodářského výkonu.

Loni se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 2,2 procenta, nejvíce za šest let. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.