reklama

"V podstatě ta úvaha, která je obsažena v prognóze, směřuje k tomu, že v úvahu by přicházelo jedno zvýšení v posledním čtvrtletí letošního roku. Nicméně je to podmíněno ostatními předpoklady prognózy. Je pro nás důležitý kurz. Nelze tak vyloučit ani dřívější zvýšení sazeb. V příštím roce bude hodně záležet na vývoji v Evropské centrální bance a jaký prostor se vytvoří pro naše další kroky," uvedl.

Bankovní rada České národní banky dnes nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstala na 0,75 procenta.

Pro ponechání sazeb beze změny hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady. Jeden člen hlasoval pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu na jedno procento. Podle Rusnoka důvodem pro jeho hlasování mimo jiné byl argument, že je vrchol ekonomického cyklu a že je třeba jednat v předstihu.

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby letos na počátku února. Základní úroková sazba stoupla o 0,25 procentního bodu. V březnu sazby ČNB nechala beze změny. Rusnok i tehdy uvedl, že po únorovém zvýšení úrokových sazeb je jejich další růst možné očekávat nejdříve v závěru letošního roku a pak zejména v příštím roce.