reklama

Desítky tisíc Venezuelanů utekly kvůli ekonomické a politické krizi ve své vlasti do brazilského státu Roraima. Úřady v oblasti ale pro ně nemají dostatek přístřeší ani pracovních příležitostí. Požádaly proto federální vládu o pomoc.

Do přistaveného letounu v pátek nastoupilo 233 Venezuelanů. Stroj je měl dopravit do vzdálenějších měst Manaus a Sao Paulo.

"Podnikají se nové kroky ke zmírnění situace, ale humanitární krize pokračuje," řekla vedoucí federální policie ve státě Roraima Rosilene Santiagová. Podle ní už od začátku roku požádalo ve státě o azyl přibližně 20.000 Venezuelanů. Za celý loňský rok činil jejich počet 22.000. Předloni jich bylo pouze 3800.

Představitelé státu Roraima uvádějí, že na jejich území denně vstoupí stovky Venezuelanů. Ve státě Roraima se nachází jediný oficiální pozemní hraniční přechod mezi Brazílií a Venezuelou.

OSN uvádí, že mezi lety 2015 a 2017 opustilo Venezuelu téměř milion lidí. Uprchlickou vlnou je zasažena také Kolumbie, kam část Venezuelanů směřuje.