reklama

Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali, že se index zvýší. V průměru odhadovali, že vystoupí na 21 bodů. Na jeho poklesu se podepsala jak nižší očekávání do budoucna, tak mírně horší hodnocení současné situace.

"Doléhá na nás nejistota ohledně zavedení amerických cel a riziko, že by to mohlo vést k rozšíření ochranářských opatření," řekl šéf společnosti Sentix Manfred Hübner.

Americký prezident Donald Trump by měl do 1. června rozhodnout, zda se nově zaváděná cla na dovoz hliníku a oceli do Spojených států budou týkat i Evropské unie. Ta má zatím spolu s Kanadou a Mexikem povolenou přechodnou výjimku, která měla vypršet k 1. květnu, ale byla na poslední chvíli o měsíc prodloužena.

Čtvrtý měsíc za sebou se snížil také index nálady pro Německo, největší ekonomiku eurozóny i celé EU. Index je nejníže od září 2016. "Německá ekonomika vzkvétá, přesto se zdá, že je za zenitem," řekl k tomu Hübner. Podle nejnovějších dat za březen se nečekaně snížil i objem průmyslových zakázek v Německu. Klesl již třetí měsíc za sebou.