Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meziroční inflace podle odhadů mírně stoupla

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Meziroční inflace v dubnu mírně stoupla na 1,8 procenta z březnových 1,7 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Někteří ovšem nevylučují ani setrvání inflace na 1,7 procenta. V rychlejším růstu inflace brání podle ekonomů vývoj cen cen potravin. Český statistický úřad zveřejní údaje o dubnové inflaci ve čtvrtek 10. května.

"Spotřebitelská inflace zažila v posledních dvou měsících nečekaný pokles a ani v dubnu podle naší prognózy nemá moc šancí na zrychlení. Většina složek buď neroste, nebo jen nepatrně," uvedl analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych.

Zaostávání inflace za dvouprocentním cílem ČNB má podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáš Kovandy na svědomí rychlejší než předpokládané zpomalení růst cen potravin. "Kromě potravin má pomalejší letošní inflaci na svědomí také pokles jádrové inflace, tedy inflace, která nebere v potaz kolísavé ceny potravin a pohonných hmot," uvedl.

I podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela brání růstu inflace další propad cen potravin. "Celková inflace podle nás skončí níže, než ukazuje prognóza ČNB. Ta předpokládá meziroční cenový růst ve výši 1,9 procenta. Zveřejnění tohoto čísla by tak mohlo zbrzdit posilování koruny," uvedl.

Témata:  ekonomika inflace

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy