Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meziroční inflace v USA roste: v dubnu byla nejvyšší za více než rok

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington/New York - Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v dubnu meziročně zvýšily o 2,5 procenta, což představuje nejprudší tempo růstu od loňského února. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. V meziměsíčním srovnání ceny stouply o 0,2 procenta po březnovém poklesu o 0,1 procenta. Meziměsíční růst však mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 0,3 procenta.

Velkou měrou se na meziměsíčním růstu podílely ceny benzinu, které se zvýšily o tři procenta po téměř pětiprocentním propadu v březnu. Předpokládá se, že pohonné hmoty budou dál zdražovat. Ceny ropy se totiž vyšplhaly na nejvyšší úrovně za tři a půl roku v reakci na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem.

Bez zahrnutí potravin a energie spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly pouze o 0,1 procenta. To by podle analytiků mohlo snížit pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) přikročí k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb.

Fed v březnu zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,50 až 1,75 procenta. Signalizoval také, že letos zvýší základní úrok ještě minimálně dvakrát.

Témata:  USA inflace ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy