Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meziroční inflace v USA roste: v dubnu byla nejvyšší za více než rok

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington/New York - Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v dubnu meziročně zvýšily o 2,5 procenta, což představuje nejprudší tempo růstu od loňského února. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. V meziměsíčním srovnání ceny stouply o 0,2 procenta po březnovém poklesu o 0,1 procenta. Meziměsíční růst však mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 0,3 procenta.

Velkou měrou se na meziměsíčním růstu podílely ceny benzinu, které se zvýšily o tři procenta po téměř pětiprocentním propadu v březnu. Předpokládá se, že pohonné hmoty budou dál zdražovat. Ceny ropy se totiž vyšplhaly na nejvyšší úrovně za tři a půl roku v reakci na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem.

Bez zahrnutí potravin a energie spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly pouze o 0,1 procenta. To by podle analytiků mohlo snížit pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) přikročí k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb.

Fed v březnu zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,50 až 1,75 procenta. Signalizoval také, že letos zvýší základní úrok ještě minimálně dvakrát.

Témata:  USA inflace ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy