reklama

Britský regulátor finančního trhu FCA a regulační úřad britské centrální banky rozhodli, že Staley zaplatí pokutu 642.000 liber, včetně slevy 30 procent za to, že s úřady spolupracoval a dohodl urovnání již v počáteční fázi vyšetřování. Banka se pak rozhodla snížit Staleymu za rok 2016 plat o 500.000 liber. List Financial Times napsal, že pokuta představuje asi 27 procent Staleyho příjmu za rok 2016.

Případ se vztahuje k událostem z léta 2016, kdy se Staley snažil zjistit, kdo napsal správní radě dva dopisy, které ho obviňovali z krytí osobních problémů přítele Tima Maina, kterého Barclays najala a se kterým pracoval v bance JPMorgan Chase.

Úřad FCA uvedl, že Staley nedokázal jednat s náležitou odborností, péčí a pečlivostí, když se snažil odhalit autora dopisu. Úřad uvedl, že vzhledem ke střetu zájmů si měl zachovat odstup a zdržet se kroků, kterými chtěl odhalit autora stížností. Jeho postup také mohl podkopat důvěru v politiku banky zaměřenou na oznamování přestupků, která má chránit takzvané whistleblowers, tedy osoby, které na přestupky upozorní.

Staley, jednašedesátiletý Američan a bývalý bankéř JPMorgan, se ujal funkce v Barclays v prosinci 2015 a v jednu chvíli mu hrozilo, že kvůli vyšetřování bude muset odstoupit. Staley v dnešním prohlášení uznal, že jeho postup byl nevhodný a omluvil se za chyby, které učinil.

Barclays se vyhnula sankci od regulátorů, bude však muset zpřísnit svůj systém oznamování pochybení a každoročně informovat úřady o všech udáních vůči vyšším manažerům.