Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Barclays má problém, za pátrání po autorovi dopisu dostal pokutu

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Britští finanční regulátoři a banka Barclays vyměřili generálnímu řediteli banky pokutu za to, že se snažil odhalit autora dopisu, který ho kritizoval. Jes Staley musí zaplatit 1,1 milionu liber (31,8 milionu Kč). Je to vůbec poprvé, co regulátoři stanovili podobnou pokutu úřadujícímu řediteli velké banky v Británii, uvedla dnes agentura Reuters.

Britský regulátor finančního trhu FCA a regulační úřad britské centrální banky rozhodli, že Staley zaplatí pokutu 642.000 liber, včetně slevy 30 procent za to, že s úřady spolupracoval a dohodl urovnání již v počáteční fázi vyšetřování. Banka se pak rozhodla snížit Staleymu za rok 2016 plat o 500.000 liber. List Financial Times napsal, že pokuta představuje asi 27 procent Staleyho příjmu za rok 2016.

Případ se vztahuje k událostem z léta 2016, kdy se Staley snažil zjistit, kdo napsal správní radě dva dopisy, které ho obviňovali z krytí osobních problémů přítele Tima Maina, kterého Barclays najala a se kterým pracoval v bance JPMorgan Chase.

Úřad FCA uvedl, že Staley nedokázal jednat s náležitou odborností, péčí a pečlivostí, když se snažil odhalit autora dopisu. Úřad uvedl, že vzhledem ke střetu zájmů si měl zachovat odstup a zdržet se kroků, kterými chtěl odhalit autora stížností. Jeho postup také mohl podkopat důvěru v politiku banky zaměřenou na oznamování přestupků, která má chránit takzvané whistleblowers, tedy osoby, které na přestupky upozorní.

Staley, jednašedesátiletý Američan a bývalý bankéř JPMorgan, se ujal funkce v Barclays v prosinci 2015 a v jednu chvíli mu hrozilo, že kvůli vyšetřování bude muset odstoupit. Staley v dnešním prohlášení uznal, že jeho postup byl nevhodný a omluvil se za chyby, které učinil.

Barclays se vyhnula sankci od regulátorů, bude však muset zpřísnit svůj systém oznamování pochybení a každoročně informovat úřady o všech udáních vůči vyšším manažerům.

Témata:  ekonomika manažeři pokuty banky Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy