Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S návrhem řešení nedostatku zaměstnanců přišel šéf HK Dlouhý

Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý
Foto: Reprofoto

Ostrava .- Stát by měl být mnohem pružnější při řešení nedostatku zaměstnanců, s nímž se v současnosti potýkají české firmy a průmysl. V Ostravě to dnes řekl na sněmu Hospodářské komory její prezident Vladimír Dlouhý. Vyzval stát, aby otevřel hranice a přijímal víc zájemců z Ukrajiny.

"Proč nedokážeme v dnešní těžké situaci na trhu práce hranici otevřít tak jako Poláci? Tam je povolení pro Ukrajince vyřízeno do 14 dnů a před jejich konzuláty se - pokud vím - nestřílí. Odpovězme si sami. Protože na místech, kde se mají přijímat pružná a rychlá řešení, sedí úředníci jako žáby na prameni," uvedl Dlouhý.

Vláda podle něj učinila určitý pokrok, když pro letošek umožnila příchod až 20.000 ukrajinských pracovníků. Označil to ovšem za plácnutí do vody, které problém téměř neřeší. "Oceňujeme, že paní ministryně práce (Jaroslava Němcová) právě dnes odlétá na inspekci konzulátů ve Lvově a snad i v Kyjevě, paní víceprezidentka (Hospodářské komory Irena) Bartoňová (Pálková) rovnou odtud dnes odpoledne letí za ní," řekl Dlouhý v Ostravě. Situace tam ale podle něj nadále není dobrá. "Podle neoficiálních informací ve frontách před konzuláty násilí a korupce přetrvávají," uvedl.

Podle komory českým firmám v současné době chybí minimálně 300.000 zaměstnanců a kvůli rekordnímu počtu neobsazených pracovních míst nastávají velké škody v české ekonomice. Jen státní kasa tratí letos nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech, uvedla již dříve komora. Na trhu práce se podle ní také stále častěji objevují predátorské praktiky při přetahování zaměstnanců.

Podle komory je tedy problém s obsazením pracovních míst mnohem větší, než se uvádí. Nedostatek lidí už dopadá na téměř každého zaměstnavatele v zemi. V ČR je totiž podle HK 280.000 zaměstnavatelů, v průměru tak v každé jedné firmě chybí více než jedna pracovní síla.

Firmy mají největší problém obsadit místa řemeslně zručných pracovníků, jako jsou truhláři, tesaři, omítkáři, štukatéři, podlaháři, kamnáři, kameníci nebo malíři. Postrádají ale i montážní dělníky, pekaře, cukráře, kuchaře, řezníky, švadleny, ošetřovatele skotu, a přetrvává vysoká poptávka po řidičích a kvalifikovaných dělnících elektrických a energetických zařízení a po skladnících.

Témata:  Vladimír Dlouhý nezaměstnanost firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy