Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské firmy mají obavy? Kvůli sankcím USA se začínají vyhýbat Íránu

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Kodaň - Stále více evropských firem se připravuje na ukončení spolupráce s Íránem kvůli hrozbě zavedení nových sankcí USA vůči Íránu poté, co Washington odstoupil od jaderné dohody s Teheránem. Ve středu oznámila možný odchod z Íránu francouzská energetická firma Total a dnes dánská přepravní společnost A.P. Moller-Maersk. Opačnou cestou se však vydali Britové, když íránská státní televize dnes oznámila, že země podepsala předběžnou dohodu o rozvoji ropného pole s britským konsorciem Pergas.

Generální ředitel firmy Maersk Soren Skou agentuře Reuters řekl, že se sankcemi, které chtějí Američané uvalit, nemůže firma podnikat v Íránu, pokud také podniká v USA, a jeho firma má rozsáhlé aktivity v USA. Dodal, že přesné načasování zatím neví, ale zřejmě budou muset z Íránu zcela odejít. Další velký kontejnerový přepravce MSC oznámil, že přestal přijímat nové objednávky z Íránu.

Total uvedl, že se stáhne z projektu těžby plynu v Íránu v hodnotě několika miliard dolarů, pokud se mu nepodaří zajistit výjimku ze sankcí. Mezi další společnosti, které varovaly, že budou muset ukončit podnikání s Íránem po znovuzavedení sankcí, jsou německá pojišťovna Allianz, Siemens či provozovatel ropných tankerů Maersk Tankers.

Evropské země a Teherán se tento týden zavázaly, že chtějí společně jadernou dohodu zachránit. Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes uvedl, že Evropská unie musí ochránit své firmy, které podnikají s Íránem, před americkým sankcemi. Dodal však, že chápe, že velké firmy chtějí ochránit své vlastní zájmy a raději z Íránu odejdou.

Dohoda britského konsorcia je naopak první dohodou mezi Íránem a firmou ze země, která je hlavním západním spojencem USA od odstoupení Washingtonu od jaderné dohody. Projekt, pokud se uskuteční, bude vyžadovat investici více než jedné miliardy dolarů.

Cílem amerických sankcí je omezit firmy z jakékoliv země, aby obchodovaly s Íránem tím, že jim zakáže využívat při svých operacích americké banky. Pergas však zřejmě příliš nepodniká s USA, což mu dává více svobody k podnikání v Íránu, napsaly agentury AP a Reuters.

Témata:  Írán USA EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy