reklama

Růstu cen v průmyslu brání podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského silnější koruna a dlouhodobý pokles dovozních cen. "Zároveň ceny komodit na světových trzích se nachází na nejnižších úrovních od přelomu milénia," podotkl. Očekává ale, že v následujících měsících bude růst cen průmyslových výrobců i díky nízké srovnávací základně z minulého roku mírně zrychlovat.

V průmyslu vzrostly oproti loňskému dubnu především ceny elektřiny a plynu, kovů a v těžbě. Vyšší byly také ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Levnější byly naopak dopravní prostředky, chemické látky a výrobky i klesly i ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. "Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce vzrostly ceny energií o 2,4 procenta," uvedli statistici.

Ceny zemědělských výrobců meziročně klesly naposledy loni v únoru, od té doby stoupaly, v březnu to bylo o 1,6 procenta. V dubnu zemědělci meziročně snížili ceny jak v oblasti rostlinné, tak živočišné výroby. Klesly hlavně ceny olejnin a brambor, naopak ceny ovoce a zeleniny vzrostly. V živočišné výrobě se snížily zejména ceny prasat a vajec, zatímco mléko bylo dražší.

Tendence zlevňování cen v zemědělství by podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče měla v dalších měsících pokračovat, což se projeví i v cenách potravin. "Ceny potravin by měly zejména v průběhu letošního druhého pololetí působit jako faktor tlumící celkovou meziroční inflaci v české ekonomice," uvedl. Otázkou ale je, jak se na letošní úrodě negativně projeví stávající sucho, dodal.

Podle Jáče lze konstatovat, že jak ceny průmyslových výrobců, tak výrobní ceny v zemědělství hlásí za duben slabší inflační tlaky, respektive v případě cen v zemědělství výraznější pokles, než s jakým pro letošní druhé čtvrtletí počítá prognóza ČNB. "Statistika cen výrobců je tak pro bankovní radu argumentem, aby se zpřísňováním měnové politiky nespěchala a úroky nechala beze změny i na příštím zasedání koncem června," míní.

Ve stavebnictví se ceny dle odhadů v dubnu meziročně zvýšily o 2,4 procenta, stejně jako v březnu. Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 1,7 procenta, nejvíce vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání a za bezpečnostní a pátrací služby. Naopak nižší byly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě.

Meziměsíčně se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 0,2 procenta a ceny v zemědělství klesly o 2,4 procenta. Ceny stavebních prací byly oproti březnu vyšší o 0,2 procenta a ceny tržních služeb stouply o 0,6 procenta.

V zahraničním obchodě v březnu v meziročním srovnání pokles cen zpomalil. Vývozní ceny klesly o 4,3 procenta po únorovém poklesu o 4,7 procenta, důvodem bylo zejména posílení koruny vůči euru a dolaru. Zásadní vliv na vývoj celkového meziročního indexu mělo zlevnění strojů a dopravních prostředků, průmyslového zboží a minerálních paliv, zejména uhlí. Také vývoj u dovozních cen, které se snížily o 5,9 procenta po únorovém poklesu o 6,5 procenta, ovlivnilo hlavně zlevnění strojů a dopravních prostředků.

V meziměsíčním srovnání vývozní i dovozní ceny stouply o 0,4 procenta.