Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet Slováků ohrožených chudobou se zmenšil, východ země je na tom hůř

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Míra ohrožení chudobou na Slovensku se loni po předchozím růstu snížila, v zemi pod Tatrami ale přetrvávají značné regionální rozdíly. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

Podíl obyvatel pětimilionového Slovenska s nízkými příjmy klesl loni na 12,4 procenta z předloňských 12,7 procenta. Riziko chudoby na Slovensku tak loni ohrožovalo zhruba 650.000 osob, o rok dříve to bylo 670.000 obyvatel. Nejčastěji jde o nezaměstnané a početné rodiny.

Míra ohrožení chudobou určuje podíl lidí, jejichž příjem nedosahuje 60 procent národního mediánu, který rozděluje obyvatele z hlediska příjmů na poloviny. Na Slovensku se tak pod hranici chudoby loni dostal jednotlivec s měsíčním příjmem nižším než necelých 360 eur (9215 Kč), o rok dříve to bylo 348 eur (8910 korun). Zmiňovaná částka odpovídá téměř dvěma pětinám průměrné mzdy na Slovensku.

Z regionálního hlediska nejnižší riziko chudoby na Slovensku je v Bratislavském kraji, který má nejvyšší životní úroveň v zemi, na opačné straně žebříčku jsou regiony na východě Slovenska.

Životní úroveň na Slovensku sice zaostává za vyspělými zeměmi západní Evropy, v EU se Slovensko podle dřívějších údajů řadí mezi státy s nejnižší mírou rizika chudoby. Ukazatel, který závisí na výši příjmů sledovaných rodin, se ovšem počítá v každé zemi samostatně a závisí na příjmové nerovnosti domácností.

Témata:  chudoba Slovensko ekonomika peníze

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy