Sebastian dojal diváky Survivoru: Doufá, že nebude za zbabělce! - anotační obrázek
Sebastian dojal diváky Survivoru: Doufá, že nebude za…

"Nedostatek pracovní síly je nyní tím nejvážnějším problémem. Proto přichází doba, kdy bychom měli velmi otevřeně hovořit o řízené migraci, která bude mít svou kvalitu a která přivede lidi na pozice, které potřebujeme," uvedl Pellegrini.

Nezaměstnanost na pětimilionovém Slovensku klesá nepřetržitě od léta roku 2016 a letos v dubnu dosáhla nového minima 5,42 procenta. Situaci na slovenském trhu práce ovlivnilo i rozhodnutí desítek tisíc Slováků, kteří v minulosti odjeli za lepším výdělkem do zahraničí.

Slovenské firmy dlouhodobě upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a více pracovních míst obsazují cizinci. Na konci letošního prvního čtvrtletí pracovalo na Slovensku 51.860 cizinců, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje nárůst o třetinu.

Na začátku května začal na Slovensku platit zákon, který předpokládá zjednodušení podmínek pro zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU v nedostatkových profesích a v regionech s nezaměstnaností nižší než pět procent. Opatření se projeví v praxi po vytvoření seznamu nedostatkových profesí.