Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gazprom nakonec od EK pokutu nedostane

Energetika, ilustrační fotografie
Energetika, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Evropská komise (EK) se dohodla na vyřešení sporu s ruskou plynárenskou společností Gazprom. Komise dnes oznámila, že uložila firmě řadu povinností, které mají rozptýlit obavy z narušování hospodářské soutěže a umožnit volný tok zemního plynu za konkurenční ceny na trzích ve střední a východní Evropě. Gazprom se díky dohodě o změně podnikatelských praktik vyhnul pokutě, která mohla činit až deset procent jeho ročních tržeb.

Komise v dubnu 2015 ruskou firmu obvinila, že v osmi zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky, zneužívá dominantního postavení a porušuje antimonopolní pravidla EU. Dnešní rozhodnutí podle EK zajistí, že firma v takových praktikách nebude moci pokračovat. Z rozhodnutí budou podle komise profitovat evropští spotřebitelé i podniky.

"Všechny společnosti, které v Evropě podnikají, musejí dodržovat evropská soutěžní pravidla - bez ohledu na to, odkud jsou," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. "Dnešní rozhodnutí odstraňuje překážky, které Gazprom vytvořil a které stály v cestě volnému toku zemního plynu ve střední a východní Evropě," dodala.

Gazprom rozhodnutí komise urovnat spor bez vyměření pokuty vítá. "Dnešní rozhodnutí je tím nejrozumnějším výsledkem pro dobré fungování celého evropského trhu s plynem," uvedl náměstek generálního ředitele Gazpromu Alexandr Medveděv.

Témata:  Gazprom Evropská komise (EK) ekonomika energetika plyn

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy