reklama

"V současné době chybí zhruba 30.000 až 50.000 bytů, po kterých je poptávka. Klíčová je Praha, Brno a Ostrava, ale týká se to i menších měst," řekl Bartošek. Vzhledem k vysokým cenám nových bytů je podle něj bydlení pro řadu lidí nedosažitelné.

Lidovci navrhují, aby si stát půjčil peníze na stavbu obecních bytů od Evropské investiční banky (EIB), která může garantovat nižší než komerční úrok na dlouhou dobu. Peníze by poté stát poskytl obcím, které by za ně především v nepoužívaných objektech vybudovaly nájemní byty. "Umožníme starostům, aby se obnovil bytový fond," řekl Bartošek. Z nájemného by se podle něj splácela půjčka EIB.

Podle Bartoška by návrh nevyžadoval změnu zákonů, pouze úpravu fungování Státního fondu rozvoje bydlení. Kvůli návrhu oslovil Dostálouvou se žádostí o schůzku, termín jednání zatím potvrzený není.

Lidovci navrhovali podobný postup k rozvoji bytového fondu už v minulém funkčním období, kdy byli součástí vládní koalice s ČSSD a ANO. Tehdy ale podle Bartoška ministerstvo pro místní rozvoj jejich požadavek nevyslyšelo, protože situace na realitním trhu nebyla tak napjatá, jako je v současnosti.