reklama

Ztrátu přes čtyři procenta měly také akcie japonské společnosti Sharp, což je rovněž jeden z výrobců LCD. O více než pět procent naopak zpevnily akcie jihokorejské společnosti LG Display.

Japan Display patří k předním dodavatelům LCD pro telefony iPhone a v technologii OLED za svými rivaly zaostává. Hlavním konkurentem je právě LG Display. Akcie Japan Display v první reakci na zprávu o změně preferencí Applu spadly až o 21 procent, později ztráty zmírnily. Tržní hodnota firmy se pohybuje kolem 105 miliard jenů (21 miliard Kč).

Hromadnou výrobu panelů z organických diod emitujících světlo (OLED) se Japan Display chystá spustit až v příštím roce. Firmě se nedostává finančních prostředků, a tak nyní hledá nové investory, kteří by výrobní linku financovali.

Společnost Japan Display vznikla v roce 2012 sloučením příslušných částí firem Hitachi, Toshiba a Sony. Dohodu tehdy zprostředkoval stát.

Akcie společnosti LG Display po zprávě zpevnily o pět procent. Trh se totiž domnívá, že Apple bude chtít diverzifikovat dodavatelské zdroje a že právě LG Display z toho bude profitovat.